ortho asz

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Welkom op de startpagina

15de Dag van de Orthopedie

E-mailadres Afdrukken PDF

Ook dit jaar organiseren wij de dag van de orthopedie. Inmiddels al de 15de. De datum is zaterdag 12 september. Dit jaar staat dit in het thema van het 40-jarig bestaan van de dienst.

 

In 1975 begon dr. Jacques Van Overschelde als orthopedisch chirurg in het ASZ Aalst. Onder zijn leiding begon de ontwikkeling van de maatschap orthopedie tot wat deze nu, 40 jaar later, is.  Tijdens deze 40 jaar werd de dienst progressief uitgebreid met orthopedisch chirurgen die in de dienst zelf werden opgeleid. Er werd een expertise ontwikkeld in moderne technieken.  Een van de grootste veranderingen was de shift van een algemeen breed opgeleid orthopedisch chirurg naar een goed opgeleide gesubspecialiseerde chirurg die een expertise ontwikkelde in één of twee gewrichten. Het is inmiddels bewezen dat deze subspecialisatie bijdraagt tot de optimalisatie van kwaliteitszorg.  In de beginjaren werden de meeste ingrepen met open chirurgie uitgevoerd. Na verloop van tijd werden technieken toegepast waarbij chirurgen deze ingrepen via een kijkoperatie uitvoerden, met een duidelijk positief effect op de revalidatie.   Vroeger werden slechts enkele gewrichtsvervangende operaties uitgevoerd, nu worden jaarlijks meer dan 800 heup-, knie- en schouder prothesen geplaatst.  Ook dit blijkt de kwaliteit van zorg te bevorderen.  Een belangrijke verdienste ligt hier bij dr. Erik De Witte. Hij begon 12 jaar geleden als één van de pioniers met de minimaal invasieve anterieure toegang voor heupprothesen en gaf de dienst een wereldwijde bekendheid. Onze dienst is nog steeds een belangrijke schakel in de verdere ontwikkeling van deze techniek en ook in de opleiding van chirurgen om deze operatiemethode toe te passen.

We zorgen voor een interessant programma en iedere chirurg zal een update geven over de evolutie en huidige trends binnen zijn specifieke subspecialisatie. De voormiddag wordt afgesloten met een receptie en buffet.

De doelgroep van deze meeting zijn artsen, kinesisten en podlogen uit de regio Aalst en omstreken. Het programma kunt u hier terugvinden.

Gelieve u in te schrijven via email bij Katrien Vangeyte: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. of door het antwoordformulier in te vullen.

Laatst aangepast op maandag, 24 augustus 2015 18:14
 

14de Dag van de orthopedie

E-mailadres Afdrukken PDF

Op zaterdag 13 september organiseren wij naar jaarlijkse gewoonte de inmiddels veertiende dag van de orthopedie.

Het onderwerp is dit jaar neurocompressie syndromen in de orthopedie. Hierbij zal er ingegaan worden op de diagnose en behandeling van bijvoorbeeld carpal en tarsal tunnel syndroom. Ook is er aandacht voor de interpretatie en het nut van het electromyogram. In het kader van de samenwerking met de kinégroep Land van Aalst zal Kristof De Corte een voordracht geven over de mogelijkheden van kinesitherapie in de behandeling van een radiculair pijnsyndroom. Daarnaast is er een interessant topic betreffende loopanalyse en de hierop aangepaste steunzolen. Professor Steenbrugge zal tenslotte een voordracht geven over de invloed van de eerste wereldoorlog op de geneeskunde in België waardoor er reeds goedkeuring bekomen werd voor punten ethiek. Ook werd een accreditering verkregen voor de aanwezig kinesisten.

Na het wetenschappelijk programma is er een receptie met buffet.

Het programma en informatie hoe u zich kan inschrijven kan u hier zien. 

Laatst aangepast op dinsdag, 19 augustus 2014 18:44
 

13de dag van de orthopedie

E-mailadres Afdrukken PDF

Op zaterdag 7 september 2013 organiseert onze dienst, naar jaarlijkse gewoonte, de inmiddels dertiende dag van de orthopedie. De voordrachten zijn dit jaar toegespitst op peri-operatieve onderzoeken en complicaties. Het programma vindt u hier. Ook dit jaar werden punten ethiek aangevraagd. U kunt zich inschrijven via deze link. De doelgroep voor deze dag zijn huisartsen, kinesisten, podologen en verpleegkundigen en wij hopen jullie zoals voorgaande jaren in grote getale te mogen ontvangen op deze informatieve voormiddag gevolgd door een receptie. De dag van de orthopedie zal voorafgegaan worden door de week van de orthopedie. Van maandag 2 tot vrijdag 6 september 2013.

 

Laatst aangepast op maandag, 19 augustus 2013 19:53
 

Week van de ortopedie

E-mailadres Afdrukken PDF

 

Van maandag 2 tot vrijdag 6 september 2013 organiseren wij in deweek van de orthopedie asz inkomhal van het ASZ Aalst de week van de orthopedie, een informatieve namiddag omtrent gewrichtsprothesen. Elke dag wordt één specifiek gewricht besproken (heup-, knie- en schouderprothesen); daarnaast is er een dag waarbij aandacht wordt besteed aan operaties van de enkel-voet en hand-elleboog. Op woensdag worden kijkoperaties (arthroscopie) en ons revalidatiecentrum te Wetteren besproken. Iedereen is hier welkom (patiënten, familie, verpleegkundigen, huisartsen, kinesisten, podologen,...). Klik hier voor het programma. Er worden voordrachten gehouden door één van chirurgen, daarnaast wordt instructief beeldmateriaal getoond van de operaties en worden voorbeeldoperaties uitgevoerd op kunstbot. Ook is er plaats voor specifieke vragen omtrent deze ingrepen. Rond de middag wordt een lunch voorzien voor de aanwezigen. Voor de afzonderlijke sessies werd accreditering aangevraagd. 

 

 

Laatst aangepast op maandag, 19 augustus 2013 20:35
 

Nieuwe brochures

Onze brochures voor knie en heup zijn vernieuwd

voorblad orthopaszknievs2Iedereen die bij ons een heup- of knieprothese krijgt zal in onze dienst een bepaald schema volgen. Voor onze dienst noemen we dit het orthoPasz schema : orthoopedische revalidatie voor Prothesen in het asz. Door de zeer uitgebreide informatie (dag na dag schema) via onze brochures en het volgen van een (sterk aangeraden) infosessie word je als patiënt goed voorbereid op je ingreep. Een deel van de stress van het 'onbekende' valt hierdoor weg. Ook door samen te oefenen bereiken we samen met u een snellere revalidatie.

DIt jaar werden onze brochures volledig vernieuwd en aangepast. U kan ze downloaden in de rubriek rechtsboven bij brochures.

 

Laatst aangepast op zondag, 14 oktober 2012 20:43
 


Pagina 1 van 7

Bezoekers op deze website

We hebben 1 gast online