ortho asz

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte

Tips voor gips

E-mailadres Afdrukken PDF

 

Een gips wordt aangelegd om een gewricht te immobiliseren. Dit kan zijn voor een breuk, een verzwikking of na een operatie. Indien er na een ongeval, op de spoedgevallen of na een operatie, een gips werd aangelegd is dit meestal een open gips (gips atelle). Gedurende de eerste week maakt men gebruik van dit type gips om zwelling van het gewricht toe te laten.

De "zwemgips"


Indien na de eerste controle op de raadpleging orthopedie een tweede gips nodig is zal meestal een synthetische gesloten gips aangelgd worden.

Dit gipsverband is gemaakt van een synthetische waterafstotende kous of polstermateriaal ('de watte') en een omhulsel (het harde deel) van synthetischgips gemaakt van fiberglas. Dit gipsverband mag nat worden (tenzij uw arts anders beslist). Wanneer u bijvoorbeeld geopereerd werd en de wond is nog niet genezen (dit duurt 2 - 3 weken) mag de gips niet nat worden.  Ook zal er geen gesloten gips aangelegd worden als het gewricht te veel gezwollen is.

Er zijn een aantal beperkingen en instructies bij dit type gips.

Het gips mag nat worden maar enkel in "proper" water. Dus een zwembad of bad kan maar de zee zeker niet. Het water zal uit de gips kunnen stromen en verdampen maar zand bijvoorbeeld niet. 

Aangezien dit een gesloten (circulaire) gips is kan de arm of het been wel gekneld worden bij zwelling. Het is dan ook belangrijk om dit zo veel mogelijk te voorkomen.

 

Het voorkomen van zwelling


Bij een arm- of beenbreuk, een verstuiking maar ook en operatie ontstaat een bloeding met zwelling als gevolg. De bloedvaten kunnen dichtgedrukt worden door onvoldoende ruimte onder het gips. Een zwelling onder het gips kan dus gevaarlijk zijn.

Een goede leidraad om dit te voorkomen is de RICE regel.

U kunt zwelling tegengaan door uw arm zoveel mogelijk omhoog te houden. Draag uw arm overdag in een draagdoek en leg uw arm 's nachts op een kussen. Beweeg veel met de vingers (volledig strekken en plooien). Neem wel regelmatig uw arm uit het draagdoek en beweeg elleboot en schouder, dit om stramheid in deze gewrichten te voorkomen.

Zwelling van het been of voet kan u tegengaan door als u zit uw been op een bankje te laten rusten en liefst zo dat uw been hoger ligt dan uw heup. Leg een kussen aan het voeteind onder de matras, zodat uw been 's nachts ook wat hoger ligt. Beweeg regelmatig de tenen.

 

Wat te doen bij een knellende gips


Een gesloten gips kan knellen maar in sommige gevallen, bij erstige zwelling kan dit bij een open gips ook. Wanneer de gips (open of gesloten) te veel spant zal er pijn ontstaan die steeds erger wordt. Ook kan het zijn dat de vingers of tenen verkleuren. Het is belangrijk om, indien u dit voelt, de RICE regels toe te passen. Indien de klachten hier niet mee beteren dient u contact op te nemen met het ziekenhuis (overdag via de raadpleging orthopedie, na de werkuren via de spoedgevallen) om dringend de gips te laten openen.